Linda Hendrickx

Het Harry Pottergevoel van Linda Hendrickx

Auteur: Jitse De Lauw, Student Journalistiek Thomas More Mechelen

Wie op zoek is naar een muziekinstrument dat nog niet door de handen van de grote winkelketens is gegaan, maar een persoonlijke aanpak verkiest, komt al snel bij Linda Hendrickx terecht. In het muzikale hart van Mechelen, tegenover het cultuurcentrum en de muziekacademie, bevindt zich Linda’s muziekwinkel. Achter de bescheiden gevel treed je binnen in de gezellige chaos van het kleine winkeltje.

Gitaren, piano’s, violen, cello’s, partituren, een contrabas: in de kleine ruimte staat alles een beetje door elkaar. Net zoals bij haar eigen kamerorkest, dirigeert ze ook hier een zekere structuur in de wanorde. Bij elk instrument hoort een verhaal. Oude instrumenten krijgen een tweede leven, en nieuwe exemplaren worden door Linda naar de juiste eigenaar geleid. Als geen ander weet ze dat elk instrument op zijn eigen manier ademt, een eigen ziel heeft.

De echte magie van Linda’s winkel vind je echter achter de toonbank. In de nog kleinere werkkamer repareert ze er allerlei strijkinstrumenten.

“Dertig jaar geleden opende ik mijn eerste atelier voor houtblazers, maar de passie voor instrumenten heb ik al sinds mijn zestiende. Ik ben in leer gegaan in Frankrijk, en bij de oude ambachtslieden in Vlaanderen. Ik ben fluitiste van opleiding, maar ondertussen heb ik alle restauratietechnieken wel onder de knie. Van mijn man mag ik niets meer bijleren, ik heb nu al zo veel werk.”

Met een engelengeduld repareert en restaureert Linda de instrumenten. Zelfs de meest beschadigde, onherstelbaar-uitziende stukken weet ze speelklaar te krijgen. Al stappen sommigen de winkel voor andere redenen binnen.

“Soms komen mensen gewoon kijken naar hoe ik zit te werken aan een instrument. Als mijn potten met lak op het vuur staan, hangt hier een speciale geur en sfeer. Ze zetten zich dan op een stoel en kijken toe hoe ik bijvoorbeeld een viool zit op te lappen. Volgens de mensen hangt er dan een Harry Pottersfeertje in de lucht. Ik denk dat het rustgevend werkt.”

De winkel is open van dinsdag tot vrijdag van 14u tot 18u, en op zaterdag van 9u30 tot 18u. Meer info op www.lindahendrickx.com.

Linda Hendrickx
Melaan 26
2800 Mechelen

Auteur: Jitse De Lauw, Student Journalistiek Thomas More Mechelen

Linda HendrickxLinda Hendrickx Linda Hendrickx Linda Hendrickx

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.